Saturday, January 14, 2012

Permainan Komputer Membantu Disleksia


Ahli psikologi di Finland telah membangunkan permainan komputer untuk membantu kanak-kanak dengan disleksia.

Mereka berkata, ia meningkatkan keupayaan membaca melalui latihan bahagian tertentu otak.

Pasukan yang berpangkalan di Helsinki-berharap untuk membuat di seluruh dunia perisian yang tersedia.

Permainan ini adalah sesuai untuk empat kanak-kanak berusia tujuh tahun dan boleh digunakan di rumah di bawah pengawasan ibu bapa.

Ketua pasukan Teija Kujala Unit Penyelidikan Otak Kognitif di Universiti Helsinki, Finland, kepada BBC News Online: "Program ini adalah sangat mudah dan mudah untuk digunakan dan ia boleh digunakan dalam apa-apa bahasa Beliau berkata:" Kami mengamati peningkatan dalam membaca secara amnya. Otak mula untuk memproses maklumat auditori yang lebih baik. "

Masalah pembelajaran

Orang yang telah disleksia boleh menghadapi kesukaran dengan bacaan, ejaan, memahami bahasa yang mereka dengar, atau menggambarkan diri mereka dengan jelas dalam bercakap atau secara bertulis. Mereka sering berbakat dalam cara lain.

Penyebab disleksia adalah sebahagian besarnya tidak diketahui tetapi ia dipercayai disebabkan oleh masalah dalam pemprosesan auditori atau maklumat visual, atau kedua-duanya.

Untuk membantu kanak-kanak disleksia memperbaiki bacaan mereka, para saintis membangunkan permainan komputer yang berdasarkan pada bentuk yang hampir sama dengan bunyi.

Sekumpulan kanak-kanak berusia tujuh tahun di sebuah sekolah Finland mengambil bahagian dalam kajian perintis.

Kanak-kanak ini dimainkan bunyi padang tempoh yang berbeza, dan intensiti, yang diwakili pada skrin dengan siri segi empat tepat yang bergerak ke atas dan ke bawah dengan muzik.

Mata pelajaran ditanya untuk mengikuti pola bunyi dan tekan bar ruang apabila elemen terakhir corak dimainkan. Jika mereka mendapat dengan betul, mereka disambut dengan muka yang tersenyum.

Permainan ini membawa kepada peningkatan yang ketara dari segi ketepatan membaca dan sedikit keuntungan dalam membaca kelajuan dalam tempoh 24 kanak-kanak disleksia yang diuji.

Punca-punca asas

Ujian selanjutnya menunjukkan latihan telah meningkatkan aktiviti otak dalam korteks auditori.

Bahagian otak yang penting dalam pemprosesan isyarat pendengaran atau lebih terutamanya pertuturan dan bahasa.

Kerja, yang disiarkan dalam jurnal Prosiding National Academy of Sciences, juga boleh memberi penerangan mengenai punca disleksia.

Ia menunjukkan bahawa keadaan yang timbul daripada masalah umum dengan cara otak memproses maklumat auditori dan bukannya kesukaran khusus dalam membezakan antara bunyi yang digunakan dalam bahasa.

Persatuan Disleksia British mengalu-alukan penyelidikan baru.

Dasar dan perkhidmatan tempatan pengarah Carol Orton berkata: "Kajian ini menekankan keperluan untuk mengenal pasti disleksia awal.

"Kami sangat berminat dalam strategi yang membangunkan pra-syarat untuk pembelajaran dan mengelakkan rasa kegagalan bahawa walaupun kanak-kanak yang terlalu muda pengalaman apabila mereka mendapati belajar untuk sukar membaca ," katanya kepada BBC News Online.

By Helen Briggs BBC News Online

Dengan terima kasih kepada BBC konsisten maklumat (OGOS 20, 2001).