Thursday, September 13, 2012

Minyak ikan

Diet kanak-kanak dikaitkan dengan gangguan
Kajian menunjukkan kesan dramatik makanan tambahan minyak ikan

 
Kanak-kanak British mengalami gangguan tingkah laku dan pembelajaran kerana diet mereka kekurangan dalam nutrien penting yang diperlukan untuk otak mereka untuk berfungsi secara normal, satu kajian mendedahkan hari ini.
Penyelidikan saintifik yang ketat menunjukkan bahawa prestasi kanak-kanak yang lemah, sesetengah daripada mereka juga mengganggu, meningkat secara mendadak apabila diet mereka telah ditambah dengan minyak ikan.
Minyak ikan mengandungi Omega-3 asid lemak yang penting untuk perkembangan otak dan fungsi tetapi sebahagian besarnya hilang dari diet diproses moden.
Kajian itu, telah diterbitkan dalam isu bulan ini Amerika jurnal Pediatrik dan dijalankan oleh penyelidik dari Universiti Oxford jabatan fisiologi.
Kajian mendapati bahawa kira-kira 40% kanak-kanak membuat peningkatan dramatik dalam membaca dan ejaan apabila diberi makanan yang tinggi dalam lemak omega-3 penting.
Data juga menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kepekatan dan tingkah laku.
Gejala apapun yang dikaitkan dengan defisit perhatian dan gangguan hiperaktif (ADHD) telah dikurangkan oleh suatu perintah magnitud biasanya dicapai dengan perangsang seperti Ritalin.
Ibu bapa melaporkan bahawa masalah kesihatan yang lain, seperti ekzema dan asma, juga meningkat, walaupun tiada data khusus mengenai syarat-syarat lain telah diterbitkan dalam kajian ini.
Minyak ikan tambahan
Penyelidikan melihat 117 kanak-kanak berusia lima hingga 12 dalam 12 buah sekolah di Co Durham yang keupayaan normal tetapi lemah dan disyaki mempunyai masalah dengan penyelarasan atau kemahiran motor, satu keadaan yang dikenali sebagai dyspraxia.
Dyspraxia dianggap menjejaskan sekurang-kurangnya 5% kanak-kanak British kepada darjah yang berbeza-beza - mereka mungkin perjuangan untuk mengikat shoelaces atau kira-kira, sebagai contoh.
Gangguan kerap bertindih dengan disleksia dan ADHD, dan merupakan sebahagian daripada pelbagai keadaan yang termasuk gangguan spektrum autistik.
Penyelidik telah cuba untuk menubuhkan mengapa terdapat peningkatan empat kali ganda dalam jenis ini gangguan dalam 15 tahun hingga 20 tahun yang lalu.
Kajian Durham diikuti kaedah saintifik yang rapi dipanggil rawak double blind plasebo terkawal percubaan.
Kanak-kanak telah dinilai untuk kemahiran motor mereka, IQ, membaca, ejaan dan tingkah laku.
Ujian mengesahkan mereka mempunyai dyspraxia.
Separuh diberikan tambahan lemak penting, lebih tiga bulan, dan separuh daripadanya telah diberikan plasebo minyak zaitun.
Baik kanak-kanak serta penilai tahu yang telah menerima yang.
Selepas tiga bulan, kumpulan plasebo juga diberikan tambahan.
Kanak-kanak di ments lembut asid lemak omega-3 membuat kemajuan sembilan hingga 10 bulan dalam bacaan mereka dalam tempoh tiga bulan, berbanding dengan kumpulan kawalan, yang membuat kemajuan biasa tiga bulan.
Apabila kumpulan plasebo beralih kepada makanan tambahan aktif, ia juga membuat lompatan serupa dalam kemajuan.
Membaca
Tiada kanak-kanak yang telah didiagnos sebagai mengidap ADHD, walaupun ketiga telah didapati mempunyai masalah yang mencukupi untuk meletakkan mereka dalam kategori ini.
Selepas tiga bulan minyak ikan, separuh daripada mereka menunjukkan peningkatan yang begitu banyak bahawa mereka tidak lagi jatuh ke dalam kategori ini.
Keputusan awal kajian, yang bermula pada tahun 2002, begitu dramatik bahawa mereka menarik publisiti besar sebelum kod untuk menubuhkan kumpulan yang telah pada minyak ikan dan yang telah di plasebo telah dipecahkan.
Sekarang data penuh boleh didapati ia membuktikan apa yang telah semakin ditakuti oleh ibu bapa dan guru - bahawa diet kanak-kanak hari ini tidak mencukupi untuk keperluan asas mereka.
Dr Alexandra Richardson, yang mengetuai penyelidikan, berkata: "Makanan mempengaruhi tingkah laku Jika anda memberi perhatian kepada pemakanan, anda benar-benar boleh membuat perbezaan."
Felicity Lawrence Hari Isnin 2 mei, 2005
Dengan banyak terima kasih kepada Guardian Unlimited cemerlang
------------------------
Makanan untuk BrainFood untuk Otak - kempen pendidikan, bukan keuntungan yang dicipta oleh sekumpulan pakar pemakanan, doktor, ahli psikiatri, ahli psikologi, guru dan saintis untuk menggalakkan hubungan antara pemakanan dan kesihatan mental. Satu soal selidik online secara percuma membolehkan anda tahu mana perubahan pemakanan adalah paling berkemungkinan untuk membantu anak anda memaksimumkan potensi mereka. Makanan untuk Otak
------------------------
Related links
The Guardian Unlimited - Original Article
Disleksia Guru - Kaedah Mengajar
Dunia Talian Nasihat Disleksia dan Lembaga Perbincangan